SOCIAL MEDIA

13. sep. 2013

Opskrift – Sur sød auberginesalat

Så er der ikke lang tid til Yom Kipur starter. I år bliver det varmebølge - over 35 grader!!! Det er den helligste dag i det jødiske år. Forsoningsdagen benyttes til en personlig åndelig renselsesproces, man får mulighed for at bilægge eventuelt gammelt fjendskab og bede om tilgivelse samt og angre sine synder og gøre bod gennem bøn og faste i et døgn. Inden Yom Kipur starter spiser hele familien et godt måltid sammen – aruchat mafseket. Man faster i 25 timer, som begynder ved solnedgang aftenen før og fortsætter indtil natten falder på den følgende dag. Det vil sige at syge, gamle og børn under Bar/Bat Mitzva alderen (jødisk konfirmation)  er fritaget. Man tager heller ikke bad eller børster tænder. Mange tilbringer det meste af tiden i synagogen, hvor kvinder i hvidt og mænd indhyllet i bedesjal læser Jonas's Bog og Salmernes Bog af og til afbrudt af forskellige sange. Hele Israel går i stå i 25 timer: Ingen radio og TV, alt er lukket - også grænserne, der kører ingen busser, tog eller biler, alle gader og veje er øde og lufthavnene er lukket. Kun de mest nødvendige samfundsfunktioner er bemandet denne dag ellers holder alle fri. Tildsidst  blæses der  i shofaren, menigheden udbryder "Hør Israel, Herren vor Gud, Herren er en" og de 25 timers stilhed er ovre. Landet går herefter i gang igen. Det er en ikke helt let helligdag pga. fasten men samtidig er der den mest fantastiske stemning hernede. For at få tiden til at gå og imellem synagoge besøgene vandrer man rundt om i byen og hilser på folk. Børnene bruger dagen uden trafik på at cykle
Middagen byder på kylling, ris med krydderurter, gulerodssalat med pekannødder, auberginesalat, 2 forskellige slags hvidkålssalat, quinoa og seitan til dem der ikke spiser kød.
Opskriften herunder er på en let og lækker auberginesalat. Den kan serveres som tilbehør eller som frokostret med lidt godt brød.

Auberginesalat blog

Sur sød auberginesalat
  • 2 mellemstore auberginer
  • Olivenolie
  • 2 hakkede løg
  • 2 rød peber skåret I terninger
  • 3 spsk. tomatkoncentrat
  • 1.2 dl vand (1/2 kop)
  • 1 tsk. sød paprika
  • 1/2 tsk. stærk paprika
  • Salt og peber
  • 3 spsk. sukker
  • 0.8 dl eddike (1/3 kop)
  • Hakket bredbladet persille
Forvarm ovnen til 240 grader
Auberginerne skæres i terninger og lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Lidt olivenolie hældes over og terningerne vendes. Bager i 20 minutter indtil let brune.
Løgene og pebrene steges på panden i olivenolie. De bagte aubergineterninger kommes i og steger med et par minutter.
Tomatkoncentratet blandes med vand, paprika, salt og peber. Blandingen røres sammen med grøntsagerne. Det hele steger videre i 10 minutter.
Bland eddike og sukker sammen og tilsæt det til grønstsagerne.
Lidt persille drysses over.
Kan serveres enten varm eller ved stuetemperatur.

Ha en dejlig weekend.
Knus

15 kommentarer :

  1. Det var spændende at læse - jeg kendte intet til jeres Yom Kipur, men er meget klogere nu. Og tak for opskriften på din salat, Tina! Den skal prøves her hos os. Klem og ha' en rigtig god weekend!

    SvarSlet
    Svar
    1. Opskriften skal nok falde i god jord hvis I kan lide auberginer! Ha en dejlig søndag♥ Knus

      Slet
  2. looks sooooo good!
    maybe i'll go now in the kitchen and make it.
    shana tova!!!!
    tami

    SvarSlet
    Svar
    1. Shana tova Tami♥ The eggplant salad is tasty - tell me if you want it in English. Google translate isn't that precise. Will look for your email on your blog - need to ask you something. Hugs and shavua tov♥

      Slet
  3. Spændende indlæg - ikke noget jeg kendte til.
    Måske er det sundt for krop og sjæl at tage en sådan dag.
    Tak for opskriften. Ønsker dig en god week-end:) Knus Hanne Bente ♥

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lykkedes aldrig for mig helt at faste men at geare helt ned uden biler, tv osv. er godt for sjælem. Ha en dejlig søndag♥

      Slet
  4. Py ha 35 grader, ja her er vi heldige hvis vi kommer op på 20 grader her i weekend, og fra mandag er vi nede på 13-14 grader.

    Håber I får en rigtig god helligdag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Efteråret er nok på vej hos jer men sikke en sommer I har haft. Her går der lidt tid endnu. Det var VIRKELIG varmt igår men disse dage ryger vi ned på 30 som er mere normalt. Ha en god søndag♥

      Slet
  5. Lyder spændende - men 35 gr. PYYYYYH. God helligdag til dig og din familie :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nemlig - 35 grader var alt alt for varmt. Mange besvimede pga. varmen. Ha en dejlig søndag♥

      Slet
  6. Nøjj, hvor lyder det dejligt og den skal da helt sikkert afprøves på et tidspunkt. :-)
    Tak for opskriften Tina og god weekend. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Let og godt! Altid en god kombination i den travle hverdag ;-) Ha en dejlig søndag♥

      Slet
  7. Det lyder som noget af en udfordring, når temperaturen samtidig er så høj :-)
    Jeg kan nu godt lide tanken om sådan en stille dag.

    SvarSlet
  8. Hold op, det ser bare godt ud - generelt lyder der til at være meget lækkert på menuen :D

    - Anne

    SvarSlet
  9. Jeg elsker alt surt-sødt, så jeg skulle måske prøve din opskrift :)

    SvarSlet